Skip to content

Dopis kazatele – 1. dubna

Milí bratři a sestry!

Dnes je 1. dubna a jak se říká apríl. Přemýšlel jsem o nějakém aprílovém žertíku, ale asi by to dnes nemuselo dopadnout zrovna nejlépe. Stačí, když si z nás dělá legraci aprílové počasí. Jednou mrzne a sněží, podruhé svítí sluníčko. To není ovšem nic neobvyklého. Vzpomínám na velikonoční modlitební výlety, na které jsme na předchozích sborech chodili, a jen málokdy nás počasí překvapilo mile. Dost často se na nás sesypaly sněhové vločky, které vzápětí roztály a promočily naše již předčasně oblečené jarní bundy. To ale asi znáte sami třeba z římovského putování.

Máme zákaz vycházení, ale zase se nám doporučují procházky do přírody. Pokud máme legální možnost vyjít na nějakou procházku, pravděpodobně budeme zaskočeni, že je to venku jiné. Ulice bez lidí, prázdno a ticho. I v tom lese se srnky, divočáci a zajíci diví, co tam zase děláme, když už byl od lidí chvíli pokoj a nemuseli se tolik schovávat. Kolikrát jsme si v nedávné minulosti říkali, jak by nám prospělo místo neustálého hluku a shonu mít chvilku klidu a ticha. Právě třeba k modlitbám. A možná právě takové uprázdnění, neobvyklé ticho nás může motivovat k modlitbě. Najednou vidíme vlastní život z jiné perspektivy, můžeme naslouchat tichému Božímu hlasu, a třeba si i promýšlet na co se zaměřit, až bude opět lépe. Vlastně i to uprázdnění od vnějšího šumu naší civilizace je jistá forma půstu. Jinak než jsme si představovali, ale proč ne. Tak ano, ne všichni jsou zaskočeni tichem. Naopak mají plné ruce práce a prožívají zvýšený tlak na fyzické i psychické síly. A za naše lékaře, zdravotníky, za všechny v první linii se můžeme modlit. A máme je i v našem sboru.

Info: Na webových stránkách našeho ústředí CB je vytvořena stránka, která slouží k předávání zkušeností, informací, on-line přenosů ze sborů apod.:  https://portal.cb.cz/koronavirus

Zdravím Vás před Květnou nedělí

Pavel Benák (pavel.benak@cb.cz)

České Budějovice 1. 4. 2020