Celý soubor ke stažení najdete ZDE

21 nevyvratitelných zákonů leadershipu Maxwell J. C. Kontakt 2011 Autor knih Rozvíjejte své vůdčí schopnosti, Jak v lidech vypěstovat vůdčí schopnosti, Pozitivní přístup vydává v ČR další knihu 21 nevyvratitelných zákonů leadershipu – následujte je a lidé vás budou následovat. Mezinárodně uznávaný odborník na vedení, řečník a spisovatel John C. Maxwell zde shrnuje své poznání a zkušenosti v této pro dnešní dobu nesmírně důležité oblasti. John Maxwell vyučuje na seminářích a konferencích velkých mezinárodních firem a křesťanských organizací. V naší zemi je známý vzdělávacím projektem EQUIP.
A každé ráno je cesta domů delší a delší Backman F. Host 2018 I loučení bolí méně, když na něj nejste sami. Děda a Noah si povídají na lavičce. Pod lavičkou roste hyacint, stejný si děda kdysi pěstoval i na zahrádce. Děda s Noahem si můžou povídat úplně o všem. O všech otázkách života, závažných i nicotných. Při rozhovorech s vnukem si děda vždycky vzpomene, jak se zamiloval do babičky a jak o ni pak přišel. Zatím ji pořád vidí před sebou, a děsí se dne, kdy si ji už nebude schopný vybavit. Cítí, že jeho svět se mění. Proto by rád zůstal tady na lavičce, kde je stále ještě obklopuje silná vůně hyacintu. Jenže zachytit vzpomínky je čím dál těžší a oba se musejí naučit to nejtěžší: rozloučit se. Fredrik Backman v knize líčí boj stárnoucího muže o zachování nejdražších vzpomínek. Činí tak něžně a způsobem, jak to dovede jen on.
Adamův návrat: Mužská iniciace Rohr R. Vyšehrad 2005 I u nás dobře známý americký autor duchovně terapeutické literatury předkládá svou vizi duchovní cesty. Východiskem jeho prakticky orientovaného konceptu duchovního zrání jsou iniciační rity, existující ve všech kulturách, které reinterpretuje tak, aby odrážely vnitřní potřeby, touhy i slabiny dnešního muže a pomáhaly je zvládnout na vyšší rovině. Rohr, který zde zúročil své zkušenosti kontemplativního mnišského života i léta terapeutické praxe, předkládá skutečnou iniciaci pro toho, kdo chce hlouběji proniknout do plného, křesťansky orientovaného duchovního života, a zároveň se odmítá zříci své zralé jedinečnosti – své mužské dynamiky a osobnosti.
Augustin z Hipponu Brown P. Argo 2020 Nejznámější Brownovou prací je nepochybně životopis jednoho z nejvýznamnějších křesťanských myslitelů – sv. Augustina. Ačkoli Brown tuto biografii napsal již na konci 60. let, přesto právě ona nadále představuje nejkomplexnější pojednání o katolickém biskupovi, jenž položil pevné základy pozdně antickému křesťanství. Brown svoji práci několikrát zrevidoval a poslední podoby se jí dostalo v roce 2000. V něm reflektoval nejnovější výzkumy a naznačil, jak se jeho obraz sv. Augustina pod vlivem nových pramenných objevů liší od dnešního pojetí. Augustinův životopis Brown staví jako klasickou biografiii, jež se striktně drží chronologického rámce. To mu umožňuje podrobně zachytit genezi Augustinových náboženských, nábožensko-politických i teologických představ.
Bůh má sex rád Allender D. B., Longman T. Triton 2020 Kniha předkládá osvobozující pohled na smyslnost, když odkrývá jasné poselství Písně písní jako Bohem posvěcené erotiky. Poté s využitím této optiky odpovídá na otázky, které si klade smyšlený hrdina – nedávno obrácený křesťan bojující s očekáváními ohledně sexuální čistoty. Co znamená být svatý a zároveň naplněný silnou sexuální touhou? Jak nás sexuální zápasy mohou uvést hlouběji do Božích záměrů? Spojením psychologického vhledu a biblistické práce přináší kniha otevřenou diskusi o touze a sexu, a tak křesťanům všeho věku i rodinného stavu pomáhá pochopit sex, jak ho Bůh skutečně zamýšlel.
Bůh v karanténě. Křesťanský pohled na pandemii Wright N. T. Biblion 2020 Bůh v karanténě je prorockým komentářem současné situace. Ne proto, že by si snad Wright nárokoval prorockou autoritu. Ale proto, že strávil celý život nasloucháním biblickým prorokům a rozhovorem s nimi. A jeho poctivá práce s Biblí přináší požehnané ovoce.
Bůh ve stvoření Moltmann J. Vyšehrad 1999 Autor, evangelický teolog, rozebírá základní myšlenku židovského a křesťanského náboženství – myšlenku stvoření. Důležitý je autorův rozbor vztahu křesťanství k judaismu.
Cesta k nesvobodě Snyder T. Paseka, Prostor 2019 Liberální demokracie není absolutním vítězem studené války a ohlášený konec dějin se nekoná. Vladimir Putin se opevnil ve své mocenské pozici a fašistické představy o potřebě pevné ruky začínají ve světě opět rezonovat. Rusko vede kybernetickou válku v Evropě a Spojených státech, využívá svých nových spojenců mezi nacionalisty, radikály a oligarchy, aby snižovalo důvěryhodnost demokratických institucí. Výsledkem současného trendu jsou brexit, Donald Trump, všeobecný vzestup populismu a čím dál patrnější zranitelnost západní společnosti. Na základě velkoryse pojatého výzkumu a prostřednictvím událostí poslední doby v Rusku, na Ukrajině, v USA i v Evropě ukazuje Snyder podstatu hrozícího nebezpečí. Pomáhá porozumět, proč jsou tradiční politické ctnosti prospěšné a kterou z nabízených možností bychom si měli zvolit: rovnost, nebo oligarchii, individualitu, nebo totalitu, pravdu, nebo lež. Ohromující svědectví o vzestupu autoritářství jde hlouběji než novinové titulky a nabízí nám cestu ven ze všeobecné nejistoty.
Cestou zármutku Wright N. T. Návrat domů 2019 Tato útlá, ale hluboká kniha je stručným průvodcem, který vás provede pěti etapami zármutku. Průvodcem, jenž vás povede z temnot stínů na cestu uzdravení. Na jejím konci vás čeká pokoj a zralejší víra.
Co je bez chvění, není pevné. Labyrintem světa s vírou a pochybností Halík T. Nakladatelství Lidové noviny 2010 Zkušenosti z cest po všech šesti kontinentech Země i z hledání vlastního místa v náboženském a občansko-politickém životě jsou autorovi východiskem pro čtrnáct úvah o stěžejních duchovních a civilizačních problémech naší doby. Na cestě labyrintem dnešního světa, labyrintem vlastního osudu i labyrintem soudobého filozofického a náboženského myšlení autor rozvíjí trvalý dialog víry a pochybnosti jako dvou sester, které se vzájemně potřebují a doplňují.
Černá zem: Holokaust - historie a varování Snyder T. Paseka 2015 Kdo přišel s myšlenkou "konečného řešení židovské otázky" a jak vznikly politické a společenské podmínky k jejímu uskutečnění? Kdo zabíjel a kdo byl přímým spolupachatelem? Kdo naopak pomáhal a zachraňoval? A kdo určoval, která jména mají zůstat v historické paměti a která z ní naopak mají zmizet? Timothy Snyder odpovídá na tyto otázky v souborné historické analýze, která v mnoha důležitých bodech polemizuje se standardními výklady holokaustu a podstatným způsobem mění zažité chápání této klíčové události moderních dějin: hovoří například o "paradoxu Osvětimi" jakožto symbolu, který přes všechnu svou hrůznost současně umožňuje na mnoho otřesných souvislostí válečného dění zapomenout. Hromadné vyvraždění evropských Židů se v jeho rozboru ukazuje jako skrytý základ mnoha prvků poválečného politického a společenského uspořádání východní Evropy a také jako trvalá hrozba, vyvstávající tehdy, snažíme-li se politické otázky násilně zjednodušovat a podřizovat jednotícím klíčům.
Český ekumenický komentář kol. Česká biblická společnos   Aktuálně vydávaná řada komentářů ke knihám SZ i NZ z pera českých biblistů.
Deset významných idejí církevních dějin. Kořeny evangelikální tradice Shaw M. CDK  2013 Autoři představují výrazné osobnosti církevních dějin, zejména ty, na něž se odvolává v našem prostředí dosud málo známá evangelikální tradice. Jednotlivé portréty jsou vždy zaměřeny na jednu výraznou charakteristiku: např. na teologii kříže u Martina Luthera, na vizi obnovy u Jonathana Edwardse, na strategii hlásání evangelia Johna Wesleye, na úkoly křesťanského společenství u Dietricha Bonhoeffra apod.
Desatero božích přikázání Pesch O. H. Vyšehrad  2013 Desatero přikázání patří k nejzávažnějším textům S tarého zákona. Jeho písemné podobě však předcházelo tisícileté ústní předávání krátkých, snadno zapamatovatelných ustanovení, tvořících základ pradávné boží smlouvy s izraelským lidem uzavřené na hoře S ínaji. O podobě a významu tohoto textu v biblických i kulturních dějinách lidstva pojednává v této knížce u nás známý, světově uznávaný teolog. Jednotlivé kapitoly v ní představují Desatero především jako předpoklad lidského života ve svobodě. U každého přikázání se autor nejprve zabývá konkrétní povahou naší víry v Boha a v druhé části naznačuje, jak by mohla inspirace tímto přikázáním přispět k pravdivému lidskému smýšlení a jednání.
Dialog přírodních věd a teologie McGrath A. E. Vyšehrad  2003 Jeho základní teze, kterou obhajuje, zní: dialog mezi přírodní vědou a teologií je možný, užitečný ba přímo nutný. Ve své knize vysvětluje povahu tohoto dialogu s převážným soustředěním na konkrétní využití přírodovědeckých metod, kategorií a současných vědeckých teorií v oblasti teologické reflexe. Odstraňuje množství předsudků a mýtů s daným tématem souvisejícím a ukazuje, že někdy i renomovaní vědci přebírali různá neověřená tvrzení „z druhé ruky“. Kniha zaujme všechny, kdo se zajímají o vztah vědy a náboženství, o křesťanskou teologii a historii či obecně o filosofii vědy.
Duchovní revoluce v srdci Evropy Pitter P. Kalich 2011 Kniha je výsledkem Pittrova celoživotního zájmu o české dějiny a zároveň ideovým odkazem. V galerii významných postav českých dějin přibližuje základy české duchovní tradice - tradice demokratického smýšlení a humanistických ideálů. Ve shodě s T. G. Masarykem spatřuje smysl našich dějin a poslání českého národa ve výzvě „Ježíš - ne Caesar“ a ve výroku F. Palackého „Kdykoli jsme vítězili, dálo se to vždy převahou ducha, a nikoli mocí fyzickou“. V křesťanské a humanitní tradici, v hlubokých etických hodnotách nalézá pramen obrody Pražského jara, síly k odporu proti okupačním vojskům a naději na překonání totalitní moci v Československu. Kniha vyšla ve Švýcarsku, německy r. 1968 a česky r. 1974. Nadace Přemysla Pittra a Olgy Fierzové vydává Duchovní revoluci v nakladatelství Kalich již podruhé (první vydání v Kalichu 1995). Zachovány jsou i vstupní části – Úvodní slovo Petra Lotara a Úvod Přemysla Pittra. Připojeny jsou doslovy k druhému a třetímu českému vydání.
Dvanáctka. Uvedení do Malých proroků Beneš J. Návrat domů 2011 Složitou problematikou dvanácti prorockých knih se již delší dobu zabývá žák profesora Jiřího Hellera, český teolog a starozákonník, doc. Jiří Beneš. Výsledkem tohoto jeho dlouhodobého zájmu je jeho monografie.
Dynamika kresťanskej misie (2. a 3. diel) Bosch D. J. Středoevropské centrum misijních studií 2010 Publikace přibližuje současný význam křesťanské misie a definuje její úkoly v „postmoderní společnosti“. 2. diel: Misijné modely v dejinách; 3. diel: V ústrety relevantnej misiológii.
Emocionálně zdravá církev Scazzero P., Bird W. Návrat domů 2006 Jsou křesťanské církve, jejich jednotlivé sbory a společenství bezpečným místem, kde se lidé mohou s důvěrou otevřít druhým? ​Počítá se vůbec s tím, že lidé trpí různými bolestmi, zraněními a že jejich emocionální projev může mít mnoho podob - od výbuchů hněvu až po popření veškerých pocitů? Je vůbec církev připravena takové lidi přijímat a pomoci jim k osobnímu růstu? A připouštíme si vůbec, že těmi zraněnými jsme mnohdy my sami?
Erós a agapé Cantalamessa R. Karmelitánské nakladatelství 2014 Podle křesťanství je posledním zdrojem lásky Bůh a láskou, „nad niž si nelze představit větší“, je láska Krista na kříži. Krása tohoto křesťanského ideálu v sobě zahrnuje erós i agapé. Mezi těmito dvěma póly lásky se odehrávají i všechny lidské vztahy. Láska podle Nového zákona musí být láskou „upřímnou“, bez pokrytectví. Je ale také láskou „činnou“, založenou na konkrétních skutcích vůči bližním. Otec Cantalamessa zdůrazňuje, že pravá křesťanská láska sice vychází ze srdce, ale musí procházet rukama.
Etika Bonhoeffer D. Kalich 2007 Každý, kdo má povědomí o Dietrichu Bonhoefferovi (1906–1945) a jeho svědectví, bude od této knihy právem očekávat přístup odvážný a provokativní, ale též hluboce autentický a krytý autorovým životním postojem. Tříbení časů nedovolilo tomuto významnému teologovi psát v akademickém závětří či z pozice moralisty, který se nešpiní se světem. Nedokončené dílo zůstalo ležet na stole v den, kdy Bonhoeffera zatklo gestapo.
Exodus a exil: malá biblická teologie Deurloo K. A. EMAN 2007 V událostech exodu a exilu, tedy vyjití Izraele z otroctví v Egyptě a návratu z babylonského zajetí, nachází Deurloo ústřední poselství částí Starého zákona označovaných jako Zákon a Proroci. V několika okruzích odkrývá, jak jsou tato dvě témata navzájem provázána a jak určují víru a vyznání starozákonních i novozákonních svědků.
Heidelberský katechismus Cimala P. Návrat domů 2013 Klasický reformační text v novém českém překladu
Hmatatelné království: Postoje a praktiky prvotní církve pro dnešek Halter H., Smay M. Křesťanské centrum Příbram 2013 Hmatatelné království je kniha pro ty, kdo se snaží budovat autentická společenství víry, a pro ty, kteří usilují svoji víru neztratit. Nabízí teologické odpovědi a příběhy ze života, na kterých ukazuje, jak se to nejlepší z rané církve může znovu objevit v dnešní kultuře v církvi jakékoli velikosti. Hugh Halter a Matt Smay – dva misijní vůdci a zakladatelé sborů - ve své pozoruhodné knize načrtli inovativní model pro vytváření vzkvétajících komunit víry na té nejdostupnější úrovni. Halter a Smay začali od nuly. Pořádali setkání po domech, v kavárnách, a všude, kde se jen dalo. Jejich cílem nebylo přilákat lidi na bohoslužebná shromáždění, ale být věrnou církví v malých kroužcích po celém městě. Na základě svých zkušeností autoři nabízejí tipy na činnosti a návyky, které pomáhají komunitě víry dělat Boží království hmatatelnějším. Vyzývají sbory, aby vyrazily z bezpečného prostředí sborových budov a opravdově vstoupily do skutečného světa – do Boží reality. Hmatatelné království nabízí novou naději vedoucím sborů, pastorům, zakladatelům církví i návštěvníkům bohoslužeb, kteří hledají praktické nové cesty k přesměrování svého života v rámci Boží misie.
Hostina chudých Filipi P. Kalich 1991 Kniha s podtitulem: Kapitoly o večeři Páně. Zabývá se různými způsoby, dogmaty a názory ohledně Večeře Páně.
Islám jako výzva pro křesťany Hošek P. Návrat domů 2016 Kniha vnáší do diskuze o islámu perspektivu křesťanské víry. Poučeně, srozumitelně, ale nikoli triviálně autor uvádí čtenáře na cestu ohledávání vlastních hodnot, osobního přesvědčení i samotných základů vlastní víry. Co je adekvátní křesťanskou reakcí na „islámskou výzvu“ současnosti? V rukou držíte jedinečné pozvání k reflexi této otázky.
Jak zničit církev – rady zkušeného ďábla Novák D. KMS 2020 Církev je pro zkušeného ďábla Maluglora trnem v oku. V dopisech dává svému učedníkovi Bezejmenovi spoustu praktických rad, jak jeden sbor zlikvidovat. Jak se to učedníkovi daří, může čtenář sledovat v knížce, která je velmi čtivá, ba napínavá, a zároveň se dotýká hlubin křesťanského života i praxe. Kniha nepostrádá vtip, mnohdy z ní ale mrazí – to když čtenář v démonských návodech objeví vlastní zkušenost s problémy v církvi… Autor volí stejnou formu jako legendární C. S. Lewis. Pronikavostí svého vhledu za svým vzorem a inspirátorem nezaostává, protože zkušený ďábel tentokrát řeší jiný okruh otázek a souvislostí. V tom, co se před čtenářem odehrává, promlouvá autorovo nadšení pro církev i znalost slabých míst dnešního sborového života. „Stejně jako Lewis nabízí Novák nový pohled na staré známé problémy a ukazuje je v nezvyklém, pronikavém světle. Zároveň ponechává čtenáři svobodu, aby se sám rozhodl, jak vysloveným myšlenkám porozumí a jak s nimi naloží.“
Jako v nebi, tak i na zemi. Náčrt trinitární teologie Pospíšil C. V. Karmelitánské nakladatelství 2007 V první části knihy se autor zabývá třemi klíčovými otázkami: První se týká odvěkého problému: Jahve je Bůh Otec, nebo celá Trojice? Na odpovědi závisí jak pohled na starozákonní zjevení Boha, tak propojení tématu Boží jedinosti a trojičnosti. Druhá otázka se týká praktického významu Božího obrazu, jde tedy o propojení trinitologie a spirituality. Třetí otázkou je poměr mezi imanentní a ekonomickou Trojicí, mezi nestvořeným a stvořeným bytím. Druhá část knihy je historická a odpovídá tomu, co se dnes obvykle označuje jako auditus fidei. Třetí část je nástinem intelectus fidei a v mnohém vlastně navazuje přímo na úvodní tři klíčové otázky. Nejprve se autor vrací k Novému zákonu, protože trinitologie nesmí ztratit kontakt s Ježíšovým příběhem. Jedná se o téma propojení trinitologie a teologie kříže. Následuje pasáž věnovaná Božím vlastnostem a jejich novému trinitologickému promyšlení.
Jan Hus Šmahel F. Argo 2013 František Šmahel patří k nejvýznamnějším evropským medievistům. Téměř padesát let se originálním způsobem věnuje dějinám české a evropského pozdního středověku, s důrazem na genezi české reformace, dějiny vzdělání a univerzit či raného humanismu. V posledních desetiletích svůj záměr rozšířil i na dějiny mentalit a pozdně středověké kultury. Jeho hledání nových badatelských přístupů se nejvýrazněji projevilo ve skvostné a nápadité knize Cesta Karla IV. do Francie 1377–1378 (2006) a v monografii Diví lidé (v imaginaci) pozdního středověku (2012). Na první pohled by se mohlo zdát, že Šmahelův návrat k Janu Husovi (a ke kořenům revoluce) je paradoxem. Ve skutečnosti tomu tak ale není. Svižným způsobem napsaný životopis českého reformátora (můžeme ho číst i jako pendant ke Šmahelovu životopisu Jeronýma Pražského), jenž, ač ponořen ve středověku, v mnohém předstihl svoji dobu, je knihou o společenské imaginaci v čase krize víry a nahromaděného společenského přetlaku. Šmahelův Hus je mužem pochybností, mužem hledáním pravých cest. Mužem vzorů a ideálů, zosobněných biblickým životem a ostře uvažujícím Wyclifem. Zároveň je však reformátorem, který nahlíží vše, co čte, kritickým duchem univerzitního mistra. Na rozdíl od mnoha soudobých kritiků církve jeho doby však umí riskovat a ve jménu pravdy jít hlavou proti zdi, s tušením, že není návratu. Soudcem mu však není pouze Bůh, nýbrž i jeho vlastní svědomí, stejně jako pocit zodpovědnosti vůči těm, k nimž mluví a kdo mu naslouchají. Šmahelův Hus tedy není intelektuál, jenž by svévolně manipuloval davem. Je to člověk víry, stejně jako člověk činu, jenž velmi dobře ví, že je někdy třeba zapřít sám sebe, až na hranu sebeobětování.
Jan Žižka. Život a doba husitského válečníka Čornej P: Paseka 2020 Velká Žižkova biografie z dílny respektovaného znalce husitské doby představuje nepřemoženého hejtmana v netradičním světle. Příběh nejslavnějšího českého vojevůdce se odehrává na pozadí barvitého dějinného panoramatu, jež pomáhá porozumět Žižkovu vnitřnímu světu a motivaci jeho činů. Husitský válečník vystupuje na stránkách knihy jako polní velitel, jehož fenomenální úspěchy vyrůstají nejen z geniálního strategického uvažování a jedinečné schopnosti zvolit překvapivá řešení, ale i z oddanosti jeho bojovníků a nesporného charismatu, které mu nemohou upřít ani jeho nepřátelé. Sám sebe přitom vnímá jako hluboce věřícího bojovníka, naplňujícího boží vůli vždy a všude. Již v průběhu svého života se stává ikonou stoupenců husitského programu a zároveň objektem nenávisti svých protivníků.
Je to náš příběh. Teologický esej o vlastenectví a křesťanských hodnotách české kultury. Hošek P. Centrum pro studium demokracie a kultury 2018 Tato knížka pojednává o vlastenectví. Jen málokteré téma vzbuzuje v české společnosti tolik emocí a sporů, v současné době snad víc než kdykoli předtím. Tváří v tvář výzvám dnešního světa nabyla slova jako vlast a národ, domov a tradice nové a nebývalé ozvučnosti. V překotném tempu změn a v silovém poli globálních ohrožení se s novou naléhavostí ozývá otázka české národní a kulturní identity. A právě v této souvislosti často zaznívá odkaz na dříve spíše opomíjené křesťanské hodnoty naší kultury. Oživení vlasteneckých citů a postojů jde ruku v ruce s připomínáním křesťanského kulturního dědictví českého národa. A to je důvod, proč vznikla tato kniha. Teolog a religionista Pavel Hošek v ní nabízí biblické a teologické souřadnice odpovědného přemýšlení nad aktuálními tématy, jako jsou šťastné i neblahé podoby lásky k vlasti a národu a také předávání národních tradic nastupujícím generacím českých dětí, to vše právě s ohledem na obnovený zájem o křesťanské hodnoty naší kultury.
Ježíš ve světle tradiční židovské literatury Schubert K. Vyšehrad 2003 Schubertova stěžejní studie zasazující Ježíšův životní příběh do rámce židovsko-rabínské literatury. S přispěním historickokritické exegeze osvětluje autor události Ježíšova narození, charakterizuje povahu jeho učení a posléze soudní proces vedoucí k ukřižování, i vzkříšení dosvědčenému Ježíšovými učedníky. Ukazuje také, jak důležité jsou tyto znalosti pro život dnešních křesťanů, kteří uznávají Izraele jako svého staršího bratra ve víře.
Kristův kříž Stott J. R. W. Porta libri 2003 Kniha je majstrovským dielom jedného z najváženejších kresťanských učiteľov – skúma všetky stránky kríža a jeho dôsledky pre náš život – je klasickou štúdiou o jadre kresťanskej viery – skúma, čo o kríži hovorí Písmo, tradícia a moderná skúsenosť – je biblicky precízna a dôkladna.
Křesťanstvo Filipi P. CDK 2001 Publikace obsahuje přehledné statě o historii, nauce a základních znacích jednotlivých křesťanských církví. Nejedná se o pouhý přehled, ale o důkladný a zasvěcený vhled do identity jednotlivých církví.
Laudato si' Encyklika papeže Františka o péči o společný domov František Paulínky 2018 Klíčovým tématem encykliky je otázka: „Jaký svět chceme zanechat těm, kteří přijdou po nás, dětem, které právě vyrůstají?“ Podle papeže Františka však tuto otázku nelze řešit izolovaně, pouze v rámci životního prostředí. Papež upozorňuje, že se musíme ptát, co je smyslem života na zemi, jaké jsou hodnoty a základy společenského života, co je cílem naší práce a veškerého našeho úsilí. Pokud se nebudeme zabývat těmito hlubšími problémy, nepovede naše starost o ekologii k žádným významným výsledkům. Proto papež vybízí nejen věřící, ale též všechny obyvatele naší planety k ekologické konverzi a předkládá ve svém textu tzv. integrální ekologii, která se nezabývá pouze environmentálními problémy, ale řeší také hluboce lidské a sociální otázky.
Letnice dvacátého století Hanuš J., Balík S. Centrum pro studium demokracie a kultury 2012 Rozsáhlá monografie věnovaná tématu šíření koncilních myšlenek v české společnosti od 60. let 20. století až do roku 1989, založená na původním archivním výzkumu i na vzpomínkách pamětníků. Publikace přináší rozbor vztahu socialistického státu ke koncilu, analýzu souvislosti mezi společenským a církevním vývojem v letech politického a kulturního uvolnění, interpretaci teologických, institucionálních a kulturních podnětů souvisejících s „koncilní generací“ významných reprezentantů katolické církve. Kniha nepomíjí ani aspekt ekumenických vztahů, které koncil vyvolal v život, a klade důraz na liturgickou reformu i některé významné podněty církevního umění.
Lídři jedí poslední Sinek S. Jan Melvil Publishing 2015 Silný titul pro každého, kdo chce úspěšně vést malý tým, firmu či velkou organizaci. Simon Sinek, antropolog, konzultant a autor bestselleru Začněte s proč ve své nové knize představuje principy moderního vůdcovství. Ukazuje, proč někteří lídři uspěli a jiní své podnikání potopili. Vůdcovství není o řízení — ale o schopnosti inspirovat a obětování se.
Liturgie Jednoty bratrské Landová T. Pavel Mervart 2014 Kniha Tabity Landové podává ucelený přehled o podobě základních bohoslužebných forem Jednoty bratrské v Čechách a na Moravě od jejích počátků kolem roku 1457 až do bitvy na Bílé hoře r. 1620. Autorka mapuje historický vývoj bratrské liturgie a základní prameny pro její zkoumání. Načrtává její teologické předpoklady, podobu církevního roku a typické znaky bohoslužebných prostor starých bratří. Zabývá se otázkami, nakolik se bratrská liturgie proměňovala a zda lze její vývoj pokládat za kontinuální. Současně sleduje nejen její vymezování vůči liturgii církve římskokatolické, ale i jistou návaznost na předreformační tradici. Zaznamenává také pozdější vstřebávání vlivů českého a evropského protestantismu. Hlavní pozornost věnuje autorka období nejintenzivnější práce na liturgických formách pod vedením bratrského biskupa Lukáše Pražského v první třetině 16. století. Podrobně rozebírá bratrskou bohoslužbu slova a bohoslužbu při vysluhování sedmi svátostí: křtu, biřmování a potvrzení dětí (konfirmaci), večeři Páně, ordinaci, pokání, manželství a pomazání nemocných. Ve světle nových nálezů podrobně pojednává o vleklém sporu o užívání perikop mezi bratrskými teology. V příloze předkládá seznam perikop z nedávno objeveného Summovníku Jana Augusty a edici z větší části nepublikovaných bratrských agend a liturgických formulářů.
Martin Luther. Výbor z díla Wernisch M. (ed.) Vyšehrad 2017 Cílem výboru je ukázat Lutherovo myšlení v jeho vývoji v čase i v jeho tematické rozmanitosti. Ve svazku se tak objevují texty z raného, středního i pozdního autorova období, polemické spisy proti scholastice, odpustkům, bouřícím se sedlákům či Turkům, stejně jako pojednání věnované manželství, Večeři Páně, přípravě na smrt, rozjímání nad smyslem Kristova utrpení a další, jakož i některé texty k tématům biblistickým.
Menší a Větší katechismus Luther M. Kalich 2017 Základní Lutherovy katechetické texty. Vychází jako druhý lutherský svazek připomínající výročí 500 let od počátku evropské reformace.
Mezi dvěma světy Markschies C. Vyšehrad 2005 Autor předkládá hluboce fundovanou, a přitom čtenářsky přístupnou analýzu struktur a forem života nejstarší církve. Na základě bohatých i málo známých dokladů z církevní i „pohanské“ literatury, ale též z papyrů, inskripcí a interpretací archeologických nálezů rekonstruuje život rané církve jako život „mezi dvěma světy“, tj. světem římské pozdní antiky na jedné straně a „královstvím nebeským“ na straně druhé.
Modlitby. Jak se modlit (Rada pro dobrého přítele) Luther M. Zdeněk Susa 2009 Sbírka modliteb Martina Luthera v překladu Ondřeje Macka, doplněná Lutherovým textem „Jak se modlit (Rada pro dobrého přítele)“ a studií Ondřeje Macka „Modlitba Martina Luthera“.
Morální odpovědnost. Tři rozměry etického rozhodování Schirrmacher T. Návrat domů 2016 Už dlouho jsem nečetl tak praktickou knihu. Etika bývá nazývána praktickou filosofií, ovšem příliš často jsou odborné knihy o etice všechno, jen ne praktické. Kniha kolegy Schirrmachera praktická skutečně je. Všechny etické principy, které autor předkládá, jsou konkretizovány a aplikovány v reálných životních situacích.
Muž s koženým kloboukem Long P. B. Návrat domů 2006 Všichni, kdo stále ještě stoupají na horu svého života, potřebují pomoc a povzbuzení, které mohou dostat pouze od těch, kdo zrcadlí Boží slávu. Doufám, že skuteční lidé a opravdové zážitky zachycené v krátkých příbězích přinesou jak občerstvení, tak povzbuzení všem, kdo budou tuto knihu číst… — Paul B. Long Manželé Longovi se v polovině minulého století rozhodli po několik let pracovat na misii v Belgickém Kongu a Brazílii. Jejich služba byla protkána mnohými neobvyklými příběhy zcela obyčejných lidí, se kterými se denně setkávali. Paul Long, který má vzácný dar zachytit a svěžím způsobem vylíčit zážitky misionáře a spatřovat v nich Boží zásah, řadu těchto příběhů zaznamenal. Kniha, kterou držíte v ruce, však je víc než jen sbírkou několika fascinujících příběhů. Každý z nich zachycuje určitý okamžik s jeho důsledky pro věčnost. Na stránkách této knihy můžete poznávat obyčejné lidi, jejichž život proměnil Kristus a kteří žijí dále v životech osob, které sami později ovlivnili.
Na počátku všech věcí Küng H. Vyšehrad 2011 Autor se v této knize vydává na samé hranice lidského poznání a ve světle náboženství a moderní vědy se snaží najít odpovědi na otázky staré jako lidstvo samo. Z hlediska nejnovějších vědeckých poznatků zejména v astrofyzice a evoluční biologii, ale též v matematice a logice se zabývá možností vytvořit jednotnou fyzikální teorii všeho, velkým třeskem, jeho fyzikálními předpoklady a důsledky a tím, co mohlo existovat před ním. Zároveň ukazuje, že poznatky moderní přírodovědy nejsou v rozporu s teologickým a filozofickým přístupem k dané problematice zvláště tří hlavních monoteistických náboženství, dokonce že existují styčné body mezi přírodními vědami a náboženstvím. Zdůrazňuje, že už proto by se tyto oblasti neměly do sebe uzavírat, ale měly by být dobře obeznámeny s odůvodněnými stanovisky druhé strany.
Naslouchat teoložkám Vokoun J. Centrum pro studium demokracie a kultury 2010 O ženách-teoložkách se obvykle mluví v souvislosti s feministickou problematikou. Jaká však je teologie žen, které netematizují své ženství ani sexuální orientaci? Autor knihy si ve svých předchozích publikacích kladl otázku, „jak dělat teologii po konci novověku“, a nyní se v této věci rozhodl „naslouchat teoložkám“. Představuje devět autorek s různými inovativními přístupy, od modifikací klasického teologického realismu v podmínkách postmoderny až po přístupy poetické, narativní, dramatické, postkriticko-personalistické a ekumenicko-liturgické; tyto přístupy vidí jako slučitelné s klasickou křesťanskou ortodoxií a současně schopné sdělovat evangelium v naší době. Kniha je uvedena studií Petry Kriegelové o teologii Dorothy Leigh Sayersové jako předchůdkyni dnešních teoložek - ze studie je patrné, že současné přístupy nejsou tak docela nové, ale mohou navázat na obrat v teologii představovaný okruhem teologů a literátů sdružených v polovině 20. století ve skupině Inclings (Sayersová, C. S. Lewis, Tolkien aj.). „Kristus z Kréda“ a „člověk z ulice“ se mohou v perspektivě představených teologií znovu setkat a dorozumět.
Nástroj v Božích rukou Tripp P. D. Návrat domů 2012 Mnohým z nás by se ulevilo, kdyby Bůh své posvěcení vložil do rukou vyškolených a placených profesionálů, ale takový model rozhodně není biblický. Božím plánem je, aby skrze věrnou službu všech částí rostlo celé tělo do plné zralosti v Kristu. Právě o tom je tato kniha: jak Bůh používá lidi, kteří sami potřebují změnu, jako nástroje téže změny u druhých. Cílem této knihy není jen to, aby se lidé měnili, když budou pomáhat a pomoc přijímat. Jejím cílem je přispět ke změně samotné kultury církve. Jsem přesvědčen, že dnešní církev má mnohem víc konzumentů než oddaných účastníků. Náš sklon k církevnímu konzumu církev vážně oslabuje. Pro většinu z nás církev představuje pouze akce, které navštěvujeme, nebo organizaci, do níž patříme. Nechápeme ji jako povolání, které utváří celý náš život. Kulturu „pasivního těla, které si platí profesionály“ v současné evangelikální církvi musí vystřídat model služby, který tak moudře ustanovil Bůh. Právě kvůli tomu byla tato kniha napsána.
Nepohodlný Ježíš Reiser M. Triton 2019 Mnohé Ježíšovy požadavky se nám dnes zdají velmi náročné – např. jeho přikázání lásky k nepřátelům a požadavek chudoby. Zasadíme-li však tyto nároky a Ježíšův suverénní způsob učení, jeho zázraky a jeho hlásání soudu do historického dobového kontextu, zjistíme, že překvapivost a provokativnost jeho slov i jednání byla tehdy ještě větší, než jsme si dosud uměli představit. Podání je důsledně historické, kulturně historické a teologické. Kniha je uvedena pojednáním o změnách ve výkladu Písma v moderní době a tyto změny kriticky posuzuje. Poslední dvě kapitoly pojednávají o Ježíšově utrpení a zmrtvýchvstání: na rozboru historických textů a dobových souvislostí dokazuje historickou realitu Ježíšova zmrtvýchvstání.
Obtížné oddíly knih Mojžíšových Prudký M. Karmelitánské nakladatelství 2006 V Bibli je řada oddílů, příběhů či údajů, nad nimiž je dnešní čtenář na rozpacích. Některé oddíly jej dokonce pohoršují. Vždyť se v „Písmu svatém“ píše například o krutostech, podlostech či nemravnostech, aniž by byly kritizovány, natož rozhodně odsouzeny. Patří takové texty vůbec do Bible? Co vlastně chtějí tyto oddíly svým čtenářům říct? Autoři této knihy, renomovaní biblisté, mají s takto kladenými otázkami bohaté zkušenosti, berou je vážně a pokoušejí se na ně srozumitelně odpovídat.
Obtížné oddíly Předních proroků Prudký M. Karmelitánské nakladatelství 2014 Obtížné oddíly Předních proroků navazují na úspěšný titul Obtížné oddíly Knih Mojžíšových. Už v přípravě tohoto prvního svazku plánoval profesor Jan Heller, že po výkladech oddílů z knih Mojžíšových budou následovat další svazky k ostatním částem Starého zákona. Sám připravil šestnáct výkladů z knih Jozue, Soudců, Samuelových a Královských, které v hebrejském kánonu Písma tvoří zvláštní celek, jemuž se říká „Přední proroci“.
Obtížné oddíly Zadních proroků Prudký M. Karmelitánské nakladatelstvín 2016 Každý čtenář Bible občas narazí na pasáže, kterým plně nerozumí, v horším případě ho i zarazí či znepokojí. Nejde jen o krutosti či jiné kulturní zvláštnosti starověkého Orientu; Starý zákon mluví o Bohu a jeho jednání místy jinak, než jak jej chápeme dnes, ve světle evangelia. Nad takovými texty nám pak vyvstávají zásadní otázky, protože celé Písmo je nám předkládáno jako Boží slovo k věření i k následování, jako světlo na cestu životem. Každý čtenář Bible občas narazí na pasáže, kterým plně nerozumí, v horším případě ho i zarazí či znepokojí. Nejde jen o krutosti či jiné kulturní zvláštnosti starověkého Orientu; Starý zákon mluví o Bohu a jeho jednání místy jinak, než jak jej chápeme dnes, ve světle evangelia. Nad takovými texty nám pak vyvstávají zásadní otázky, protože celé Písmo je nám předkládáno jako Boží slovo k věření i k následování, jako světlo na cestu životem.
Obtížné oddíly biblické poezie a moudrosti Prudký M. Karmelitánské nakladatelstvín 2020 Autoři nás uvádějí do kontextů biblického světa, svérázu biblického myšlení i vnitřního dialogu jednotlivých biblických svědků. Připomínají nám základní pravidla, na něž je třeba dbát, abychom se s biblickým svědectvím nemíjeli a při četbě Písma neslyšeli jen ozvěnu svých vlastních názorů a předsudků.
O zotročené vůli Luther M. Poutníkova četba 2019 Je s podivem, že Lutherův text, psaný formou odpovědi Erasmovi Rotterdamskému na jeho dílo O svobodné vůli, přichází k českému čtenáři až nyní. Hluboce promyšlené a přesně formulované výpovědi Martina Luthera, pevně doktrinálně ukotvené v Písmu, položily základ myšlenkovému zrodu velké epochy lidských dějin – období Reformace. Je nám ctí, že jako vydavatelé můžeme přispět k pochopení zvěsti Božího slova o Boží svrchovanosti ve spasení. Cítíme dluh české církvi, a proto přicházíme s vůbec prvním překladem tohoto stěžejního díla Martina Luthera do českého jazyka. Svobodná vůle není akademickou otázkou, kterou by si Luther položil. Celé evangelium o Boží milosti, kterému věřil, je s ní svázáno a stojí anebo padá podle toho, jak si člověk na ni odpoví. Na základě Božího slova Luther odkrývá absolutní neschopnost člověka jakkoli přispět ke svému spasení a zároveň potvrzuje jedinečnou svrchovanost Boží milosti v této oblasti. To, co církev po staletí od dob Augustina zatemňovala, Luther nyní vynáší na světlo, když vysvětluje biblickou doktrínu o Boží svrchovanosti ve spasení. Překlad Ivany Kultové z latinského originálu zachycuje živoucí sílu Lutherova díla a ukazuje, že během staletí neztratilo na závažnosti a je nesmírně důležité i pro život současného člověka. J. I. Packer napsal: „Což nutně nepotřebujeme právě takové vyučování, jaké nám zde Luther poskytuje – učení které pokořuje člověka, posiluje víru a oslavuje Boha?“ Kéž nás čtení Lutherova díla O zotročené vůli vede k radostnému zvolání: Bohu budiž sláva!
Odpusť, Natašo! Dakov S. K. Karmelitánské nakladatelství 2015 Sergej Dakov otevřeně a bez příkras vypráví vlastní životní příběh. V bezcitném prostředí dětských domovů byl formován v uvědomělého občana Sovětského svazu. Vlivem této výchovy neváhal krutě pronásledovat křesťany. Avšak paradoxně kontakt s nimi ho nakonec přivedl k obrácení. Mrazivě skutečný a přesvědčivý příběh psaný poutavým stylem odkrývá čtenáři fungování komunistického režimu v Rusku v polovině 20. století a jeho hrůzné praktiky.
Opuštěná společnost Tabery E. Paseka 2017 Žijeme v době, kdy jeden lživý příspěvek na Twitteru či Facebooku má větší dosah než systematická práce investigativních novinářů. Posilují populisté, kteří sbírají body kritikou establishmentu, i když sami mají z vlastního elitního postavení dlouhodobý prospěch. Výdobytky demokracie jako svoboda slova či nezávislost médií jsou necelých třicet let po listopadu 1989 zpochybňovány. Šéfredaktor týdeníku Respekt popisuje dobrodružnou českou cestu od vzniku republiky po současnost a zasazuje dnešní politické a společenské události do historického a evropského kontextu. Je to svým způsobem rozmluva s minulostí o naší budoucnosti, v níž myšlenkový rámec dávají autorovi úvahy K. H. Borovského, H. G. Schauera, T. G. Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Václava Černého, Jana Patočky, Erazima Koháka či Václava Havla. S odkazem na velké kritické duchy demokratické tradice Tabery jasně ukazuje, že rizikům přítomnosti se nejlépe čelí nikoliv panikou, ale chladnou hlavou a rozhodností.
Poločas života Buford R. Návrat domů 2003 Autor nabízí inspirující pohled na to, jak každý z nás může přijmout a vnímat svou úlohu v „druhém poločase“ života. V práci, která vychází z pisatelových osobních zkušeností, Bob Buford pomáhá přesunout naši pozornost od kariéry a honby za úspěchem směrem k ovlivňování okolností a budování vztahu s druhými lidmi.
Povídej - naslouchám Křivohlavý J. Karmelitánské nakladatelství 2010 Oč jde v této knížce? Jde o to seznámit se s některými poznatky, které nám mohou pomoci v našich rozhovorech s druhými lidmi. Jde o to prověřit si – testovat – vlastní schopnost vést rozhovor s druhým člověkem – ať jím je manžel či manželka, dítě či rodič, přítel či nepřítel, někdo, s nímž přicházím do služebního, obchodního či soukromého styku. Jde o to zdokonalit se v umění naslouchat druhému člověku, vyslechnout ho a porozumět mu, abych mu mohl poté svým jednáním co nejvhodněji vyjít vstříc.
Pozvání k oslavě Filipi P. Kalich 2011 Obsáhlá studie z pera profesora praktické teologie na Karlově univerzitě - Evangelické teologické fakultě. V knize se snaží postihnout povahu a význam bohoslužebného dění v církvi, a to i s jeho historickým pozadím a ve velké ekumenické otevřenosti.
Pozvání k Večeři Páně Vacek V. Vyšehrad 2016 Omezování a potlačování svobodného života za minulého režimu zasáhlo nemalou měrou i život křesťanských církví. Proto se i památka Večeře Páně musela často slavit tajně a ve stísněných podmínkách. Paradoxně tím víc ale vynikala hloubka tohoto nejvzácnějšího Ježíšova odkazu.
První zákon - Židovská bible a křesťané Zenger E. Karmelitánské nakladatelství 1999 Ze skutečnosti, že novozákonní autoři stále znovu formulují a legitimují své vyznání o Kristu pomocí starozákonních textů, v žádném případě nevyplývá, že tím pokládají Starý zákon za překonaný. Naopak je třeba říci: Protože se vedly spory o mrtvého Ježíše, o jeho poselství a život protože jeho zmrtvýchvstání nebylo k dispozici jako prokazatelná událost, hledalo poselství o Ježíši svou legitimitu v hebrejské bibli, která byla považována za nesporný dokument zjevení. Protože novozákonní autoři chápali a hlásali Ježíše jako Mesiáše, Syna Božího, a to jako dědicové izraelského národa, byli nuceni legitimovat ho na základě Starého zákona. Starý zákon je pro ně naprosto nesporným dokumentem Božího zjevení není jedním dokumentem mezi mnoha jinými, je výlučným Božím zjevením v Izraeli.
Radost z Bible. Cesty k hlubšímu porozumění sv. Písmu Imbach J. Vyšehrad 2018 O Bibli řekl americký spisovatel William Faulkner, že je to „kniha lidského rodu“. Vystihl tak význam slovesného odkazu, který po tisíciletí promlouvá k lidem na celém světě. Přestože se v Bibli stále mluví o Bohu, děje se tak vždy v rozhovoru s člověkem. Ať tuto knihu otevřeme kdekoli, ocitáme se ve společnosti ubohých lidských tvorů i významných osobností. Bible je plná hřešících světců i svatých hříšníků. Mluví se v ní o ženách, které zachránily vyvolený národ před záhubou. Čteme v ní, jak se Jób stavěl proti osudu i svému Bohu. Kromě hrstky znalců Písma je tu dav lidí tichých a chudých v duchu a nekonečný zástup vdov a sirotků. Vysvětlovat toto vše je úkolem vykladačů Písma. A ti při tom používají nejrozmanitější metody. Tato kniha nám je blíže představuje.
Řízení jako duchovní úkol Assländer F., Grün A. Karmelitánské nakladatelství 2008 Procesy vedení a řízení, které probíhají na nejrůznějších úrovních ve všech lidských činnostech, vyžadují potřebnou orientaci a kvalifikaci. Autoři knihy Řízení jako duchovní úkol mají zkušenost s vedením lidí a záleží jim na spirituální dimenzi tohoto úkolu. Jejich kniha nepřináší objevné skutečnosti, pokud jde o psychologický, manažerský rozměr věci, ale stálý odkaz na Bibli a benediktinská pravidla dává problematice vedení spolupracovníků nový spirituální rozměr. S odvoláním na tyto bohaté zdroje autoři naznačují možná řešení problémů vycházejících z organizačních zmatků a lidské nedokonalosti. Výklad je doplněn řadou kontrolních cvičení a shrnutí. Kniha tak přináší užitečné informace a inspiraci lidem pracujícím v řídících funkcích, především křesťanským manažerům, učitelům, vychovatelům.
Schůzky s Ježíšem Keller T. Triton 2017 Lidé si myslí, že o křesťanství už vědí všechno. Možná právě to je dnes jednou z největších překážek přijetí křesťanské víry. Vědí ale ve skutečnosti, čemu křesťané věří? Když si přečteme pojednání o mužích a ženách, s nimiž se Ježíš během svého života setkal, zjistíme, že Ježíšovy rozhovory se netýkaly osobních hříchů či konkrétních náboženských názorů a praktik. Nepředstavovaly ani soubor diskusních témat, ani jakousi politickou platformu. Rozhovory Ježíše zachycují v okamžicích, kdy se setkal s lidmi hledajícími odpovědi na velké nevyslovené otázky. Kdo jsme? Proč tu jsme? Proč být dobrým člověkem? Proč vůbec druhé lidi milovat? Co se ve světě pokazilo? A může ještě něco svět napravit? Zatímco většina lidí toužících po duchovní zkušenosti začíná své hledání s obavami ze zklamání, Ježíš nám sděluje, že nabízí nekonečně víc. Vždycky překoná naše očekávání. Zbavme se předsudků a připravme se na změnu svých priorit a koncepčních schémat. Bez ohledu na to, co očekáváme, v co doufáme a o čem sníme – Ježíšovou zásluhou objevíme něco mnohem většího.
Slavnost našeho vykoupení Kunetka F. Karmelitánské nakladatelství 1997 Tato kniha vznikla upravením a rozšířením textů, které autor přednášel posluchačkám a posluchačům prvního ročníku v zimním semestru školního roku 1995/96 na cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Jedná se o přednášky z liturgické teologie, které představovaly úvod do celé disciplíny - nauky o liturgii. Jelikož se nedaly předpokládat znalosti starých jazyků na potřebné úrovni, vycházeli jsme z objasňování základních řeckých a latinských pojmů, které jsme vyzvedli z biblické a patristické tradice a snažili se z nich vytěžit co nejvíce pro liturgickou teologii. Vycházeli jsme z etymologie, obsah pojmu jsme pak sledovali v proměnách a konstantách jeho vývoje v dějinách. tak vznikla koncepce představit teologii bohoslužby ve dvanácti pojmech.
Směřujme k exegetické teologii (nevalný překlad, v seznamu i v originále: Toward an Exegetical Theology…) Kaiser Jr. W. c. Didasko 2017 Hodnotná četba pro každého, kdo je povolán k vyučování a kázání Božího slova. Poskytne zdravý základ pro přemýšlení o tom, jak se přesunout od studia biblického textu k předání jeho poselství současným posluchačům. (Carl. G. Kromminga, Calvin Theological Journal) ​Walter C. Kaiser Jr. je předsedou a význačným profesorem Starého zákona na Gordon-Conwell Theological Seminary. Je autorem a spoluautorem mnoha knih, včetně Toward an Old Testament Theology (Směřujme ke starozákonní teologii) a A History of Israel (Dějiny Izraele).
Sociální učední Českých Bratří Halama J. CDK 2003 Jednota bratrská (Čeští Bratří), nepochybně nejosobitější proud české reformace, byla v českém prostředí nositelkou zvěstí o sociálním nároku evangelia po více než jedno století. Vyšla z myšlenek radikálního křídla husitského hnutí, z táborské teologie, a uchovala její odkaz, zvěst o zásadní rovnosti všech lidí a o služebném úkolu všech lidských institucí, až do počátku 17. století.
Sport jako teologická výzva Svoboda V. CDK 2019 Existuje souvislost mezi sportem a duchovním životem člověka? Autor této knihy ukazuje, že taková souvislost existuje, a podrobně zkoumá, jakými způsoby se mohou tyto dvě zdánlivě naprosto odlišné oblasti prolínat.
Spirituální péče o nemocné a umírající Opatrný A. Pavel Mervart 2017 V zásadě všichni vážně nemocní potřebují chápající lidskou blízkost, rozhovory a posílení toho, co je v jejich životě hluboké, nosné a cenné. Tedy péči o to, co dnes zpravidla nazýváme spirituálními potřebami a spirituální oblastí. Poskytovatelé spirituální péče jsou lidé s různou náboženskou zkušeností a s různou církevní praxí. Přesto jsou v mnohém ve velmi podobné situaci. Proto se autor v této knize snaží postupovat od obecného ke specifickému; nejprve se zaměřuje na to, co je ve spirituální péči obecně platné prakticky u všech, a teprve v druhé části přibližuje specifičtější témata z křesťanské a také výslovně katolické teologie i pastorační praxe. Autor je přesvědčen, že duchovní péče o nemocné má především brát zřetel na konkrétního člověka v jeho jedinečném životním příběhu a v jeho specifických potřebách. Pomoci se má dostat každému vážně nemocnému, a to na úrovni a ve formě, která odpovídá jeho životním postojům a okamžitému stavu. Proto se má pomáhající snažit nemocnému porozumět a nevnucovat mu svou vlastní cestu. Aby toho byl schopen, potřebuje dostatečně hluboký a široký pohled na spirituální stránku života, ne jen pohled omezený na oblast vlastních zkušeností a preferencí. Zkušenost zde není podceňována, ani absolutizována. Má být posilována i korigována teologickou prací.
Spravedlnost v Jeruzalémě Hausner G. Paseka, Prostor 2018 Pouhé dva týdny byl Gideon Hausner izraelským generálním prokurátorem, když premiér David Ben-Gurion 23. května 1960 oznámil únos Adolfa Eichmanna z Argentiny a jeho vydání spravedlnosti. Hausnerovo osobní svědectví nazvané Spravedlnost v Jeruzalémě jako první představilo celý proces od jeho příprav až po realizaci a jeho bouřlivou domácí i mezinárodní odezvu. Líčí obrovský tlak, jemuž účastníci událostí čelili, morální dilemata, jež řešili, emoční tíhu výslechu svědků, kteří se až dosud jakýmkoli vzpomínkám na realitu „konečného řešení“ vyhýbali. Kniha zpřítomňuje vývoj soudního procesu okamžik po okamžiku i prokurátorovy vlastní dojmy z muže, jehož odpovědnost je nezměřitelná.
Svatý sex Hirsch D. Biblion 2020 Kniha Svatý sex není příručkou, jak na to. S otevřeností a pochopením otevírá otázky posedlosti církve sexuální čistotou, která místo svobody a zralosti přináší křeč. Řeší otázky genderu, sexuální orientace a další ožehavá témata.
Tanu rabanan Sláma P. Vyšehrad 2010 Reprezentativní výbor z Mišny, Tosefty, midrašů, jeruzalémského a babylonského Talmudu s úvody k jejich dobovému pozadí a myšlenkovému svérázu. U nás dosud nejrozsáhlejší soubor památek hebrejské a aramejsky psané knihovny rabínského židovství od 2. do 7. století obecného letopočtu. Jde o normativní období židovského myšlení, které se ovšem rozvíjí a přetváří podnes. Kniha představuje židovské dějiny od zboření Chrámu v Jeruzalémě roku 70 přes navzájem provázané, a přece odlišné cesty palestinského a babylonského židovstva až po nástup islámu. Počáteční kapitoly přinášejí stručný náčrt dějin rabínského hnutí a zasazují je do širšího kontextu dějin pozdní antiky. Představují systém rabínského myšlení, jeho nejdůležitější postavy a nejdůležitější termíny. Úvody k jednotlivým textům podávají literární, historickou a myšlenkovou charakteristiku děl, z nichž jsou ukázky uvedeny. Veškeré překlady jsou opatřeny rozsáhlým poznámkovým aparátem, který umožňuje porozumění literatuře vzniklé ve světě představ zcela odlišných, než jsou naše, a přece si i dnes zachovávajících svou inspirativnost.
Temná strana národních států: Etnické čistky v moderní Evropě Ther P. Argo 2017 V knize Temná strana národních států se autor věnuje etnickým čistkám a vyhnáním v Evropě ve 20. století. Stranou přitom ponechává problematiku holocaustu, která podle jeho názoru představuje zcela specifický a svébytný způsob rasově zdůvodňovaných čistek. Srovnávacím způsobem analyzuje vyhánění a etnické čistky před první světovou válkou, resp. těsně po ní, meziválečný status quo, v němž byla vedena napříč evropskými státy debata o ochraně národnostních menšin. Velkou kapitolu představují návrh na řešení národnostních otázek na konci druhé světové války, resp. vyhnání Němců z Polska a Československa. Stranou však neponechává ani vyhánění a transfery obyvatelstva v Sovětském svazu po celé období jeho existence. Své zkoumání problému pak dovádí až do konce 20. věku v souvislosti s válkami v bývalé Jugoslávii, přičemž nalézá velké paralely těmito etnickými čistkami a etnickými čistkami na Balkáně v první polovině minulého století.
Teologie a praxe služby pastýře Černý P. Vzdělávací institut ETS 2018 Úvod do praktické a pastorální teologie
Tyranie – 20 lekcí z 20. století Snyder T. Paseka, Prostor 2017 Jeden z předních intelektuálů současnosti, historik Timothy Snyder, přichází po velkých historických pracích Krvavé země a Černá zem s příspěvkem k aktuální debatě o dalším osudu liberální demokracie. Dvacet lekcí z evropských dějin 20. století ukazuje, že kolaps společnosti, demokracie a morálky i naše osobní selhání v podmínkách politických krizí nejsou nic nepředstavitelného. Naši rodiče a prarodiče, vedeni iracionálními mýty fašismu, nacismu a komunismu, budovali zdi proti znepokojivým globálním hrozbám. Určitě nejsme chytřejší než oni, máme však výhodu, že se z jejich zkušenosti můžeme poučit a nastupujícím tyraniím včas vzdorovat. Podle Snydera je k tomu teď, v podmínkách současného politického vývoje v Americe i v Evropě, ta pravá chvíle.
Umění najít pravou míru Grün A. Pragma 2017 V dnešní konzumní době se v mnoha ohledech proviňujeme vůči přírodě i sobě samým. Každodenní plýtvání spotřeby drancuje jak nás tak také přírodu. Zvykli jsme si na přepych, od kterého budeme jen těžko ustupovat. Autor se v této knize nesnaží moralizovat, ale na základě svých zkušeností předkládá návod, jak do budoucna najít správnou životní míru, abychom uchovali životní podmínky i pro naše příští generace.
Umění vítězit Knight P. Ikar 2017 Autor je zakladatelem společnosti Nike, Inc. a jedním z nejvýznamnějších představitelů mezinárodního obchodu. Jako generální ředitel firmy působil v letech 1964–2004 a v současné době je předsedou správní rady. Žije se svou manželkou Penny v Oregonu. Jako mladý si Phil Knight, tenkrát čerstvý absolvent obchodní školy, od svého otce půjčil padesát dolarů a založil firmu s jediným prostým cílem: dovážet z Japonska vysoce kvalitní, a přitom levnou běžeckou obuv. V prvním roce, 1963, prodával boty z kufru svého vozu a vydělal osm tisíc dolarů. V současnosti dosahuje každoroční obrat společnosti Nike třiceti miliard dolarů. V dnešní době start-upových projektů platí Knightova společnost za zlatý standard a její „fajfka“ je víc nežli jen pouhé logo. Je to symbol elegance a úspěchu, jedna z mála ikon, kterou okamžitě rozpoznáte i v nejvzdálenějších koutech světa. Ale sám Phil Knight, člověk, který za tímto úspěchem stojí, byl vždycky zahalen tajemstvím. Ve svých vzpomínkách, formulovaných na rovinu, s pokorou, zábavně a s nejedním překvapením, konečně sám vypráví svůj příběh.
Uspořádej svůj duchovní svět Foster R. Návrat domů 2008 Problémem dnešní doby je povrchnost. Největším duchovním problémem pak je touha po okamžitém uspokojení. Dnešní doba nepotřebuje větší počet inteligentních nebo talentovaných lidí, ale zoufale se jí nedostává lidí s hlubším charakterem. Richard Foster, který těží z dvoutisícileté zkušenosti církve, ve své práci nabízí novou inspiraci k formování našeho duchovního života prostřednictvím rozjímání, modlitby, půstu a studia Písma a povzbuzuje k vedení života v prostotě, střídmosti, čistotě a službě. Toto vnitřní formování se záhy projeví v hlubším vztahu k druhým lidem a v novém, upřímnějším uctívání Boha. Práce Richarda Fostera je cenná nejen svým přehledným a srozumitelným uspořádáním „duchovních disciplín“, nýbrž i četnými příklady, citáty a odkazy ke křesťanským klasikům.
Úvod do biblické hermeneutiky Oeming M.. Vyšehrad 2016 Německý teolog Manfred Oeming se ve svém Úvodu do biblické hermeneutiky pokouší podat přehled všech současných způsobů výkladu Bible a vyváženě je zhodnotit. Ke každému z nich uvádí jeden příklad interpretace biblického oddílu Starého zákona a jeden zákona Nového, čímž podtrhuje nejen svéráznost jednotlivých způsobů interpretace, ale také rozmanitost možností, jak lze biblickým látkám porozumět.
Vykoupení a zatracení. Dějiny reformace Kaufmann T. Argo 2020 Kniha reprezentuje sevřený pokus o syntetický výklad dějin reformace v Německu, Francii, Anglii a Skandinávii.
Vzestup islámského státu – pod černou vlajkou teroru Warrick J. Jota 2016 Je Islámský stát nepochopená, anebo spíš nepochopitelná organizace? A je to jen parta hrdlořezů? Akty tohoto nejvýraznějšího nestátního ozbrojeného aktéra současnosti jsou nepřehlédnutelné – a jak by také mohly být, když kromě boje se skutečnými zbraněmi se jim daří úspěšně útočit i na mediální sféru a podmaňovat si internet. Přestože jsou však zmínky o bojovnících tzv. Islámského státu téměř všudypřítomné, co o nich vlastně víme a co víme o vzniku skupiny samotné? Islám, Střední východ, sunnité, ší’ité, sektářské násilí. Pro laika jistě věcí nesnadné k pochopení, tato kniha pro něj však může být zdatným průvodcem. Na pomezí žurnalistiky a beletrie totiž přináší čtivé vyprávění, díky němuž se pro vás z exoticky znějících jmen stanou důvěrně známé postavy, jejichž životní osudy velice srozumitelně propojí komplexní pavučinu událostí. Islámský stát „for Dummies“. Základní literatura pro všechny, kteří chtějí vědět, kdo, kdy, kde, proč a jak.
Vzestup křesťanství Klíčová M. Návrat domů 2009 Dějiny prvních pěti století církve. I když nás od životů prvních křesťanů dělí téměř dvě tisíciletí a reálie jejich světa jsou nám dosti vzdálené, přesto nám obyvatelé antického světa nejsou nepodobní: jejich snažení, těžkosti, výhry i prohry mají mnoho společného s těmi našimi. I křižovatky, na nichž se jejich společnost stejně jako církev ocitly v průběhu prvních pěti století rozvoje, osvětlují i komentují ty dnešní.
Západ a jeho víra. 9,5 teze k dopadům Lutherovy reformace Petráček T. Vyšehrad 2017 Autor rozebírá paradoxní a dalekosáhlé dopady Lutherovy reformace na západní křesťanství jako celek: Prohloubené pokřesťanštění společnosti, ale zničení dobrého jména náboženství a vzájemným vymezováním deformovaný vývoj všech větví západního křesťanství; vytvoření dokonalejší církevní organizace, provázené však ztrátou schopnosti utvářet jednotný hodnotový rámec a vnášet civilizační impulsy do západní společnosti; narušení vztahu mezi náboženstvím a vědou; jednostranné vychýlení rovnováhy mezi státem a církvemi; chápání náboženské nenávisti jako ctnosti a součásti vlastní konfesní identity atd.
Závazek z Kapského města. Třetí Lausannský kongres pro světovou evangelizaci   Theologia vitae, roč. 4, 2011-2014, č. 2, s. 149-204 2015 Závěry kongresu
Žena v dějinách křesťanství Küng H. Vyšehrad 2017 V době Ježíšova veřejného působení patřily ženy zcela přirozeně k volnému společenství jeho učedníků. A to přesto, že tehdy byla účast ženy na veřejném životě zcela nemyslitelná. Ježíšův otevřený přístup k nim dosvědčují i evangelia. Spolu s učedníky doprovázely ženy rovněž Ježíše z Galileje na jeho poslední cestě do Jeruzaléma, byly s ním na Golgotě i při jeho pohřbu. Hans Küng sleduje vývoj postavení žen od období rané církve přes středověk, reformaci a protireformaci až po současnost.