Skip to content

Slovo kazatele

Milí bratři a sestry!

Neměli bychom zapomínat, že procházíme postním obdobím. To je příprava na Velikonoce. Přemýšlel jsem co bychom si tak asi říkali v běžném čase, kdyby nebylo koronaviru. Nejspíš bychom se povzbuzovali ke zvolnění našich aktivit tak, abychom měli čas na čtení Božího Slova a modlitby, čas na rodinu, abychom si vytvořili prostor ke sdílení s našimi blízkými. Snažíme se o to každý rok a nevím, jak se nám to daří uskutečnit. Bylo by laciné nyní říci, že teď ten čas máme, že nám byl jaksi naordinován shůry. I nyní je třeba si vybojovat prostor v našich myslích, abychom nebyli zahlcováni špatnými zprávami, abychom se nezaměřovali jen na naše strachování, které je dnes asi ještě více umocněno. Bůh o našich starostech ví, tak si nenechme vzít ani letošní postní období.

Dnes ráno jsem četl text z proroka Jeremjáše 9, 22 – 23: Toto praví Hospodin: „Ať se moudrý nechlubí svou moudrostí, ať se bohatýr nechlubí svou bohatýrskou silou, ať se boháč nechlubí svým bohatstvím. Chce-li se něčím chlubit, ať se chlubí, že je prozíravý a zná mne; neboť já Hospodin prokazuji milosrdenství a vykonávám na zemi soud a spravedlnost; to jsem si oblíbil, je výrok Hospodinův.“ Uvědomil jsem si, že tato slova zaznívají pro lid, který je na tom stále mnohem hůř než my. Znát Hospodina, jen Ho znát, to se může jevit, že je málo. Ale není. To je naděje, ze které smíme čerpat posilu do každého dalšího dne.

Pravděpodobně nás čeká delší období, kdy všechno bude jinak. A bude to asi chvíli trvat, než se v tom naučíme chodit. To se týká i našeho společenství víry, jak být alespoň na dálku spolu, jak být v Duchu spolu blízko. Jak udržet společný duchovní život. Budeme jistě využívat současné možnosti komunikace, sledujte např. sborové stránky. A možná, že je to příležitost se poohlédnout po svém okolí, komu zatelefonovat, koho potěšit a sdílet i své radosti i starosti. (Ne každý je chycen sociálními sítěmi.) Záleží na vzájemné vstřícnosti a pochopení a pro vše bude třeba si vyprosit i potřebnou trpělivost. Jsme občané nebeského království, ale stále také odpovědní občané pozemské společnosti.

Váš v Pánu

Pavel Benák