Skip to content

Dopis kazatele č. 17 — vánoční

Milí bratři a sestry!

Vánoce na krku a my stále ještě nemáme… Rok co rok taková či podobná slova zaznívají v zoufalém povzdechu. Samozřejmě u nekřesťanů, my na tom býváme úplně jinak, že. Jenže letos to není ani tak o tom, co ještě dodělat, koupit, připravit. Jakkoli i my rádi využijeme možnosti evropského blahobytu, snad přece jen vnímáme, že to vše, co se kolem vánoc běžně musí přece zařídit, že to není to podstatné. To vánoce pro nás nedělá. A zvláště letos to je snad zřetelnější.

Já a možná nejen já stále ještě nemáme jasnou a spolehlivou představu, co vlastně bude. Jak se ta koronavirová houpačka zase zhoupne, co nám vládní nařízení připraví za překvapení. Jen během několika dní a občas i hodin bylo nutno mnohokrát překopávat návrh na alespoň nějaký vánoční program. Jak by se nám tady hodila moudrost a obdarování starozákonního Daniele, který dokázal poznat, jaký kdo měl sen a také ho správně vyložit. Ve vztahu k naší vládě a k jejím nařízením to je nepředpověditelné. Na rozdíl od vývoje a zákonitostí šíření viru, o kterém už něco víme. Ve snaze odhadnout, vyložit a pochopit, co asi tak z vlády a jejich nařízení může vyplývat, na tom si vylámali zuby mnozí kolegové teologové bez ohledu, na jakém konci duchovního spektra se nacházejí. Sice jsme na posledním ekumenickém setkání duchovních připravili Alianční týden modliteb (10. – 15. 1. 2021), ale v jaké podobě či zda vůbec proběhne, toť otázka. To ale předbíhám.

Narození Ježíše Krista nám mimo jiné připomíná, že Ježíš přišel na tuto zem do konkrétní lidské rodiny. Přišel a přichází stejně překvapivě a nezadržitelně i v dnešní době a situaci. Stačí tak málo. Jen tomu přicházení otevřít dveře našich domovů, rodin, našeho srdce. I teď nás Ježíš upozorňuje: „Hle, stojím přede dveřmi a tluču; zaslechne-li kdo můj hlas a otevře mi, vejdu k němu a budu s ním večeřet a on se mnou.“ Nás přece může posilovat a povzbuzovat jistota víry, že Bůh svá zaslíbení naplňuje. Aaá, pozor, neklepe někdo? Tak honem otevřít, aby to zas nedopadlo jako onehdá v Betlémě. Aby se zase neradovali jen v tom sousedovic chlívě.

S chvěním a třesením se vám pokusím nastínit předpokládaný program shromáždění v době svátků:

– Ve středu 23. 12. nebude biblická hodina.

– Ve čtvrtek 24. 12. jsme pozvání k celocírkevní „půlnoční“, která bude přenášena z CB Praha 1. Viz celocírkevní web nebo i naše stránky.

Další shromáždění budou ON-LINE, ale vzhledem k možnosti částečné přítomnosti lidí, bude možno po předchozí registraci v registračním formuláři na www stránkách v limitovaném počtu přijít.

– V pátek 25. 12. v 10.00 h Boží hod vánoční – ON- Line + cca 20 – 25 dalších účastníků

– V neděli 27. 12.  v 9.30 h shromáždění ON-LINE + cca  35 účastníků

– V neděli 3. 1. 2021 v 9.30 h Novoroční shromáždění ON-LINE + cca 30 účastníků. Součástí této bohoslužby budou následná setkání se slavením Večeře Páně. Dopolední účastníci po ukončení přenosu. Ostatní mohou fyzicky přijít po skupinách cca 20 lidí po předchozím zaregistrování odpoledne v 15.00h, 16.00h. 17.00h a 18.00h. Zároveň bude příležitost si vybrat novoroční hesla (Již jsou připravená, děkujeme Danovi Tupému).

Shovívavost a trpělivost bude potřebná stále pro všechny. Ať už budete sledovat přenosy doma nebo budete živě přítomní, kdy předtočená slovíčka či písně na místě moc neuvidíte vzhledem k omezeným technickým možnostem.

To je předpoklad na základě současného stavu, který by ovšem měl platit pouze do 23. 12. a pak se uvidí, ale jisté je, že to lepší nebude. Mohou tedy nastat ještě změny. Buďme prosím rozumní a odpovědní.

Tak dá-li Pán a budeme-li zdraví…

Váš

Pavel Benák