Skip to content

Dopis kazatele č. 22

Milí bratři a sestry!

    Květnou nedělí, která je nyní před námi, vstupujeme již naplno do velikonočního týdne. V minulém dopise jsem si dovolil nejapný vtípek, že netušíme, jak ty plánované tři týdny razantnějšího omezení budou vlastně dlouhé. Zdá se, že se nám protáhnou i přes Velikonoce. To je škoda, ale nedá se nic dělat, nebojujeme proti epidemiologickým opatřením, ale proti pandemii. Ať už si o krocích a schopnostech naší pozemské vlády myslíme cokoli, nějak se s tím musíme vyrovnat.

    O to podstatnější je, že jako křesťané jsme zároveň občané nebeského království. A tato vláda našeho Pána Ježíše Krista je naprosto důvěryhodná. Velikonoce jsou především záležitostí té nebeské vlády a tady máme stále dostatek svobody a prostoru pro slavení v srdcích víry. „Smrt je pohlcena, Bůh zvítězil! Kde je, smrti, tvé vítězství? Kde je, smrti, tvá zbraň?“ píše ap. Pavel v 1. Kor 15, 54. Možná že je právě nyní čas, abychom si více uvědomili a prožili rozměr věčného života, který nám může dát větší nadhled, naději a vnitřní svobodu i ve vnějším omezení a trápení. Velikonoce byly a budou i letos a bylo by hezké, kdybychom objevili zase nový a možná i hlubší rozměr nebeské slávy, která přesahuje to naše vymezené pozemské putování. (Tím nemám na mysli hranice obce či okresu.)

K tomu nám může pomoci i náš program, který bude převážně on-line, ale v omezeném počtu i naživo po předchozí registraci na https://cb.cz/budejovice/

1. 4. Čtvrtek – Slavnost Večeře Páně, ve třech skupinách v 17.00, 18.00 a 19.00 h

2. 4. Velký Pátek  –  10.00h celocírkevní bohoslužba on-line:

                                 18.00h Velkopáteční bohoslužba našeho sboru – on-line + registrace

4. 4. Neděle Vzkříšení  9.30h  on-line + registrace – viz. naše stránky

Přeji požehnané Velikonoce a Pán s vámi všemi

Váš

Pavel Benák

České Budějovice 25. 3. 2021

Připojuji ještě informaci a prosbu v souvislosti se sčítáním lidu:

Vážení …,
obracím se na Vás tentokrát jménem Ekumenické rady církví s prosbou o povzbuzení členů a přátel Vašich sborů k zodpovědnému zapojení do sčítání lidu, a zejména k připomenutí, jakým způsobem vyplnit kolonku B10 sčítacího formuláře. Je třeba nejprve zaškrtnout text „Věřící – hlásící se k církvi“, pod tento text pak do políček k vyplnění vypsat „CÍRKEV BRATRSKÁ“. Jiná formulace nepovede k přiřazení údaje k počtům Církve bratrské.
Správné vyplnění těchto údajů má navzdory dobrovolnosti docela vážné dopady na řadu věcí. Ze své civilní praxe například vím, jak závažné dopady mají takto sesbíraná data například na množství a charakter náboženských pořadů veřejnoprávních médií. Prosím proto pěkně, abyste tuto agendu skutečně podpořili.
S velikým poděkováním i s přáním pokoje


Petr Raus