Stavba městečka dětmi od 6 do 12 let

V Křemži vyrostlo městečko z lega

KŘEMŽE – Na tři dny se sál radnice v Křemži nedaleko Českých Budějovic proměnil v jedno velké staveniště. Ne, rekonstrukce se nekonala. Nebyli tu žádní inženýři, ale místo nich malí stavitelé, kteří k vytváření svých staveb používali jen fantazii a kostičky lega.

A tak v sále radnice vyrostlo jedno velké město s více než 250 stavbami.

V něm nechyběly přístav, železnice, fotbalové hřiště, nádraží, domy a samozřejmě i kostel a kašna. Zhruba sedmdesátka dětí, které se u stavebnic vystřídaly, stavěla buď podle předem dodaného návodu, a nebo s využitím vlastní fantazie. Najednou jich mohlo stavět vždy nejvíc třicet. Některé přišly i víckrát. Dopoledne i odpoledne. Vždy na několik hodin.

„Bylo to prostě úžasné,“ usmívala se jedna z organizátorek za MC Křemílek Alena Nováková. „V neděli pak proběhla velká vernisáž. Při přestávkách u stavby jsme pouštěli i biblické příběhy, aby to bylo i nějak poučné, nejenom hra,“ dodala.

V hlasování o nejhezčí stavbu pak vyhrál Denny Štrba se svým kostelem. Druhý byl Šimon Pšeníčka se žlutým hradem a třetí pak skončila Anna Hakrová se stavbou podle vlastní fantazie. Celkem při stavbě děti používaly 150 stavebnic lega a deset tisíc dalších kostiček.

Křemežská akce je jednou z řady po celé republice a hlavním pořadatelem je Církev bratrská, která taky poskytla dětem kostičky lega. Stavebnice byly z Husince na Prachaticku, kam se zase vrátily a od čtvrtka tam seriál Landprojekt pokračuje. V březnu se ještě přesune do Litomyšle a v dubnu bude akce na třech místech v Praze.

-rše-

Týdeník Budějovicko 12/2012, strana 21

PřílohaVelikost
cb_12_2012_21.pdf2.4 MB