Přihořívá!

Milí přátelé, rádi bychom vás pozvali na další konferenci Přihořívá. Za téma konference jsme vybrali slova apoštola Pavla, protože si stále více uvědomujeme nebezpečí „mentality sborového ghetta“.

Konkrétně nebezpečí, kdy si jako církev a sbory vytváříme vlastní kulturu, která místo aby v dobrém slova smyslu šokovala Kristovým křížem, šokuje svoji církevní subkulturou. Mnoho našich aktivit zaměřujeme na sebe sama a svět kolem nás ponecháváme svému osudu.

Apoštol Pavel nám ukazuje něco jiného. Je na evangelium hrdý a nemlčí o něm. Ne proto, že jej umí dobře předat, nebo že by znal svoje řečnické kvality, ale protože zná cenu evangelia. Člověk, který se stydí za svoji práci, rodinu nebo děti, se o něčem takovém raději nezmiňuje. Podobné ale platí i o evangeliu. Člověk o evangeliu mlčí, pokud se za něj stydí, nebo když vlastně příliš nezná toho, kdo je centrem evangelií.

Vydávat svědectví o Kristu tam, kde jsme, znamená opustit bezpečnou zónu, protože evangelium konfrontuje. Zvát nové lidi do sboru ke slyšení evangelia znamená riskovat ve sboru zmatek plynoucí z nových otázek, se kterými nás nově příchozí budou konfrontovat. Máme k tomu odvahu? Stojíme o to vůbec?

Poznávat toho, kdo je centrem evangelia, rovněž znamená krok odvahy. Může se totiž stát, že nám Kristu nejen něco nového ukáže, ale že od nás bude něco nového chtít. Riskneme to?

Za tým Přihořívá
David Novák

další info na

Příspěvek byl publikován v rubrice Celocírkevní a mimosborové akce. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *